Zeep- en verzorgingsproducten uit de abdij

Visie en missie

Visie

TRAPP. is een verfijnd assortiment van zeep- en verzorgingsproducten en toebehoren. Met zorg gemaakt volgens kloosterrecepten van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht. In de traditie van de trappistenabdijen bieden we onze TRAPP.-producten tegen een eerlijke prijs aan. Hiermee staan we in voor ons levensonderhoud.

Missie

TRAPP. laat u kiezen uit vier stijlen: lavendel, aloë vera, traditioneel of op basis van bier. Daarbinnen vindt u alles voor volledige lichaamszorg, voor alle huidtypes, voor alle leeftijden, voor hem en haar.

Onze ingrediënten selecteren we met de grootste zorg en we geven voorrang aan puur natuur. We hechten belang aan samenwerking met lokale en monastieke partners. Zo betrekken we ons bier van de naburige trappistenabdij in Westmalle en de etherische lavendelolie van de trappisten van Aiguebelle (Provence).

Met badlinnen van de hoogste kwaliteit nemen we de draad op van het textielatelier in de abdij.

Duurzaamheid is onze tweede natuur. Waar mogelijk werken we met gerecycleerde of recycleerbare verpakkingsmaterialen. 

TRAPP. staat voor authenticiteit. Al meer dan 55 jaar vertrekken we vanuit onze monastieke traditie om zeep- en verzorgingsproducten te vervaardigen die geliefd zijn bij onze klanten. Dankzij hen groeide TRAPP. uit tot een vertrouwd kwaliteitsmerk.

Het verhaal van TRAPP.

Over zepen, persoonlijke verzorging en textiel

Ons verhaal begint in 1950. Dan nemen dertien zusters, afkomstig van de trappistinnenabdij van Soleilmont, hun intrek in de nieuwe abdij van Brecht. Die werd gebouwd met de hulp van de trappistenpaters van het naburige Westmalle.

De nieuwe gemeenschap groeit snel aan. En zoals alle volgelingen van Sint-Benedictus, steken de zusters de handen uit de mouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Want in zijn leefregel voor monniken zegt Sint-Benedictus dat “ze pas echte monniken zijn als ze leven van het werk van hun handen.”

Zo komt het dat er heel wat bedrijvigheid ontstaat. Eerst weven en naaien we kerktextiel.

Vanaf 1964 starten we met de ambachtelijke productie van afwasmiddel dat we snel aanvullen met vloerzeep, badschuim en shampoo. Ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen zijn de eersten die voor onze kwaliteitsproducten kiezen en weldra liggen ze ook in winkels zodat heel Vlaanderen ervan kan genieten.

De verbondenheid en samenwerking tussen trappistenabdijen zorgt voor een mooie, nieuwe ontwikkeling in 2002. Zuster GilChrist, van de jonge kloosterstichting Tautra in Noorwegen, leert onze zuster Katharina hoe ze natuurlijke en fijne toiletzeep vervaardigt. Hieruit volgt een nieuwe cosmetische lijn van handzeep, badzout, douchegel en glycerinezepen.

Trouw blijven aan onze ambachtelijke traditie en tegelijk mee zijn met een wereld in beweging, is volgens ons perfect verzoenbaar en ook belangrijk. Dit vraagt inspanning en vooral tijd en net daar ligt voor ons de uitdaging. Hoe past dit in ons leven zonder te wegen op onze roeping? Het antwoord vonden we bij een externe partner die ons van heel wat praktische zaken ontzorgt, terwijl wij ons toeleggen op onze abdijrecepten en het bewaken van de filosofie achter onze trappistenproducten.

Het resultaat van deze samenwerking is een compleet vernieuwd TRAPP. gamma in 2019. De vertrouwde hoge kwaliteit werd verder op punt gesteld en we bekeken hoe we zo weinig mogelijk impact hebben op het milieu. We ontwikkelen een stijlvolle, nieuwe huisstijl. Het sobere zwart en wit is een verwijzing naar ons trappistinnenhabijt. Nieuw is ook het ‘Monastic’ logo. Een Frans keurmerk dat garandeert dat we waarden van ons trappistinnenleven laten primeren in onze economische activiteit en dat onze producten dit op een authentieke manier uitdragen.

We brengen alles onder in vier lijnen:

  • Het onmiskenbare verfijnde aroma van de lavendellijn is op basis van etherische lavendelolie. Die is afkomstig van de prachtige lavendelvelden van de Franse trappistenabdij van Aiguebelle.
  • De aloe vera lijn heeft geweldige eigenschappen voor de huid. Het sap uit de plantbladeren reinigt zacht maar diep, en hydrateert en herstelt de vochtbalans.
  • Onder de klassieke lijn verzamelden we alle historische toppers. Denk aan het heidebadschuim/douchegel, verrijkt met rode jeneverbes. Of de populaire eiershampoo, subtiel afgewerkt met goudbloem. Daarnaast vind je hier ook de krachtige vloerzeep en het afwasmiddel met ecolabel.
  • Helemaal nieuw is de lijn op basis van het trappistenbier van Westmalle. Dit verrassende ingrediënt zit boordevol polyfenolen, oligo-elementen, mineralen en vitaminen die bevorderend zijn voor de verzorging van de huid en het haar. Dit bleek uit een wetenschappelijke studie van het Brusselse Institut Meurice. Er is trouwens ook een leuk historisch aspect dat vrouwen linkt aan bier. Vroeger werd bier bijna altijd door vrouwen gebrouwen. Het maakte onderdeel uit van het huishoudelijke werk. Doorheen de eeuwen hebben monniken dit werk op zich genomen. Nu willen we op originele manier opnieuw aanknopen bij deze mooie traditie door trappistenbier te verwerken in onze lichaamsverzoringsproducten.

 

En het textiel van het begin van onze geschiedenis ? Wel dat is er nog altijd en het is springlevend. We namen sinds 2021 de draad weer actiever op en voegen badlinnen toe aan ons assortiment. De hoogkwalitatieve washandjes, gastendoekjes, handdoeken, douchelakens in strakke, modieuze kleuren matchen perfect met de authentieke cosmetica en mogen in geen enkele badkamer ontbreken.

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth | Abdijlaan 9 | B-2960 Brecht | België

T +32 (0)3 313 92 50info@trapp.be

Rijke lavendel

Lavendel is een populaire en heilzame plant. Deze van oorsprong mediterrane plant vind je al eeuwenlang in de monastieke kruidentuin. Ondertussen is lavendel erg verspreid in onze regio. Lavendel heeft een aangename geur en velen waarderen de overdadige paarse kleur van de bloemen. Van oudsher is bekend dat de geur van lavendel een rustgevende en kalmerende werking op de mens heeft. De vitamines, mineralen en proteïnes in lavendelolie kunnen zorgen voor een versterking van het hoofdhaar en kunnen een kalmerende werking hebben op de huid.

Frisse aloë vera

In de Grieks-Romeinse oudheid werd aloë vera gebruikt als pijnstiller en als een middeltje voor huidverzorging. Omdat men de plant medicinale eigenschappen toeschreef, kreeg aloë vera als potplant ook een vaste plaats in veel abdijen en werd ook wel ‘stille genezer’ genoemd. Aloë vera werkt reinigend en voedend voor de huid en zorgt voor het versterken van de natuurlijke hydratatie van de huid. Daarom werden de traditionele zeeprecepten verrijkt met natuurlijk extract van aloë vera. De producten worden geparfumeerd met een fris bloemenparfum. Het resultaat is een lijn producten waar de hydraterende eigenschappen van aloë vera bijzonder tot hun recht komen.

TRAPP-Aloe-vera

TRAPP. bierlijn

Al meer dan honderd jaar brouwen  de trappisten van Westmalle, die buren zijn van de Abdij O.L.Vrouw van Nazareth, bier. De trappistenbier-producten met Westmalle Dubbel zijn uitstekende verzorgingsproducten, verrijkt met polyfenolen, mineralen, vitaminen en oligo-elementen van het bier.

TRAPP. Traditie

TRAPPEN. traditie gaat over een aantal zeep- en verzorgingsproducten die gelinkt zijn aan de TRAPP-traditie. Door hun unieke ingrediënten, verkoophistorie en bijzondere band met de TRAPP. geschiedenis blijven deze unieke producten een speciale plaats innemen in ons huidverzorgingsassortiment.